A gége és a garat

A garat a légzőrendszer és az emésztőrendszer részben közös része; egy olyan üreg, mely a külső koponyalapra van felfüggesztve. Nincs saját izomrétege, belülről a nyálkahártya béleli. Három részből áll: a felső rész, az orrgarat az orrüreg mögött, a középső, a szájgarat a szájüreg mögött és az alsó, a gégei garat a gégebemenet mögött található.

garat

Az orrüreg két szimmetrikus nyílással kapcsolódik a garat felső részéhez, ide nyílik be még a fülkürt is. A fülkürt összeköti a dobüreget a garattal, nyeléskor megnyílik és így biztosítja a dobüreg légterének nyomáskiegyenlítődését. A szájüreg a szájpadívek és a nyelvcsap által határolt torok szorossal kapcsolódik a garathoz. A gégegarat pedig a gége két oldalán levő hosszúkás bemélyedés van, amelyeknek az a szerepe, hogy a lenyelt falatot a gégebemenet megkerülésével a nyelőcsőbe vezessék. Folyadékok, pépes ételek és kisebb falatok így anélkül is át tudnak haladni a garat ezen szakaszán, hogy szükségessé válna a gégebemenet záródása.

A garat garatboltozatból, garatmandulákból és garatredőkből épül fel. A garat működése igen sokrétű. Alapvető szerepe van a nyelésben, nyeléskor a – lágy szájpaddal együtt – az orrgarat lezárásában, a légzésben, a hangképzésben és számos – ezekhez kapcsolódó bonyolult működési és védekező reflexben. Működésében a reflexes mechanizmusok dominálnak, csak bizonyos működések beindítása történik akaratlagosan.

A gége az alsó légutak kezdetén, a garat alsó része előtt található. Szerepe abban áll, hogy meggátolja, hogy a tápcsatorna anyagai (ételdarabok, nyál) ne kerülhessenek az alsó légutakba, a hangrés rezgései pedig lehetővé teszik a hangképzést. A gége vázát a porcok adják. A porcos váz feszíti ki a hangszalagokat, melyeknek feladata a légutak lezárása és a hangképzés. A hangrés tágasságát a gége izmai szabályozzák.

Fülcseppek vásárlás

Swimseal fülcsepp vízokozta fülgyulladás ellen 7,5ml

Swimseal fülcsepp víz okozta fülgyulladás ellen 7,5ml

Kapott már Ön, vagy gyermeke fülgyulladást uszodában, természetes vizekben?

Ár: 5290 Ft
Megnézem

ClinSin med Orr- ésmelléküregöblítő készlet (flakon + 16 tasak)

ClinSin med Orr- és melléküregöblítő készlet (flakon + 16 tasak)

Orvostechnikai eszköz Készlet az orr- és a melléküregek öblítésére A ClinSin med orvostechnikai eszköz izotóniás (ziológiás) és hipertóniás (magas sótartalmú) oldat készítésére egyaránt alkalmas.

Ár: 4395 Ft
Megnézem

ClinSin med -Utántöltő az orr- és melléküreg öblítő készlethez

ClinSin med - Utántöltő az orr- és melléküreg öblítő készlethez

Orvostechnikai eszköz Utántöltő az orr- és melléküreg öblítő készlethez (30 tasak) A ClinSin med orvostechnikai eszköz izotóniás (ziológiás) és hipertóniás (magas sótartalmú) oldat készítésére egyaránt alkalmas. Az izotóniás oldat természetes módon tisztít.

Ár: 1995 Ft
Megnézem
Újdonság

Dolorgiet med Fájdalomelleni fülspray 20 ml

Dolorgiet med Fájdalom elleni fülspray 20 ml

Enyhíti a fájdalmat, a bőrpírt és a viszketést. A külső hallójárat gyulladása esetén alkalmazható.

Ár: 2850 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!