A gége és a garat betegségei

A gégében különböző funkcionális zavarok léphetnek fel. Ennek okai lehetnek a gége idegeinek, izmainak, ízületeinek károsodása. Károsodhat a hangadás és nehézlégzés alakulhat ki. A hangszalagok lebénulhatnak, így rekedtség, erőtlen hangszín jelentkezik. A bénulást okozhatja tumor, ezért a szakorvos először a gégét mikroszkóppal vizsgálja, hogy ezt a lehetőséget kizárja.

gére

Kiváltó tényező lehet még a korábbi nyelőcső műtétek, mellkasi gyulladások, a nyaki verő- és ütőerek tágulatai, nyelőcső daganatok, szív tágulatok, tüdő-tbc stb. A kezelés során először tehát az alapbetegséget kell kezelni. Nemcsak a hangszalagok, hanem a gége is lebénulhat. A beteg ilyenkor erősen fullad, légszomj is jelentkezhet. Általában e betegség pajzsmirigy műtét után jelentkezik. Okozhatja: gége oedema, daganatok, idegentestek. Már egyszerű gége vizsgálat alapján felállítható a diagnózis, ezt követően azt kell tisztázni, hogy mi okozza a bénulást.

Gégénk be is gyulladhat: ez jelentkezhet akut formában, krónikusan vagy szamárköhögésként. Az akut gyulladást huzat vagy meghűlés okozza, rekedtség, köhögés, torokfájdalom kíséri e betegséget. Kezelése az ún. „gége-diéta”: beszédtilalom és diétás étrend. Krónikus gégegyulladást okozhat pl. a dohányzás, alkohol, poros levegő. Krákogással, rekedtséggel, köhögéssel társul. A kezelés nehéz és hosszan tartó, sok türelmet kíván mind a betegtől és mind az orvostól. Elsődleges a kiváltó tényezők kiiktatása. Nagyon fontos a dohányzás elhagyása és a „gégediéta”. Az orrlégzés helyreállítása, a kísérő gyulladások gyógyítása, inhalációk, gyógyszeres nyákoldás.

A gége jóindulatú elváltozásai között szerepel a hangszalag-polip, mely rekedtséggel, nehézlégzéssel jár. Eltávolítása mikrosebészi műtéttel jár. A Reinke-oedema is egy jóindulatú elváltozás, mely a gége vizenyős, krónikus gyulladását jelenti. Vagy a Papilloma, ami egy jóindulatú gégedaganat, a Chondroma, mely a gégeporc daganata. Azonban rosszindulatú ias lehet ez a daganat, ekkor beszélünk gégerákról. A garatban általában mandula-, torok-, vagy garatgyulladással kell számolni. De megakadhatnak idegentestek is a garatban, melyek sérüléseket, gyulladásokat okozhatnak. Enyhe megbetegedés során ezek a betegségek otthon is kezelhetőek különböző házi praktikákkal, de kórosabb formában érdemes felkeresni egy fül-orr-gégészetet, hogy szakszerű segítséget nyújthassanak.

Fülcseppek vásárlás

Swimseal fülcsepp vízokozta fülgyulladás ellen 7,5ml

Swimseal fülcsepp víz okozta fülgyulladás ellen 7,5ml

Kapott már Ön, vagy gyermeke fülgyulladást uszodában, természetes vizekben?

Ár: 5290 Ft
Megnézem

ClinSin med Orr- ésmelléküregöblítő készlet (flakon + 16 tasak)

ClinSin med Orr- és melléküregöblítő készlet (flakon + 16 tasak)

Orvostechnikai eszköz Készlet az orr- és a melléküregek öblítésére A ClinSin med orvostechnikai eszköz izotóniás (ziológiás) és hipertóniás (magas sótartalmú) oldat készítésére egyaránt alkalmas.

Ár: 4395 Ft
Megnézem

ClinSin med -Utántöltő az orr- és melléküreg öblítő készlethez

ClinSin med - Utántöltő az orr- és melléküreg öblítő készlethez

Orvostechnikai eszköz Utántöltő az orr- és melléküreg öblítő készlethez (30 tasak) A ClinSin med orvostechnikai eszköz izotóniás (ziológiás) és hipertóniás (magas sótartalmú) oldat készítésére egyaránt alkalmas. Az izotóniás oldat természetes módon tisztít.

Ár: 1995 Ft
Megnézem
Újdonság

Dolorgiet med Fájdalomelleni fülspray 20 ml

Dolorgiet med Fájdalom elleni fülspray 20 ml

Enyhíti a fájdalmat, a bőrpírt és a viszketést. A külső hallójárat gyulladása esetén alkalmazható.

Ár: 2850 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!