Az orr betegségei

Az orrunkat többféle, különböző betegség megtámadhatja; ezek között vannak enyhébbek és komolyabbak is. Vegyük most ezeket sorra.

orr


Az egyik leghétköznapibb betegség a horkolás, melyet hangos és zavaró hang kísér és sokszor légzési szünettel jár. A horkolás a kor előrehaladtával, a testsúly növekedésével, terhességgel,az alkohol, cigaretta, altatók használatával erősödhet. A horkolás igen komoly problémát is okozhat: statisztikailag bizonyított, hogy a horkolóknál gyakrabban fordul elő a szív- és érrendszeri betegség, magas vérnyomás, agyi oxigénhiányos károsodás (stroke), és akár agyvérzés is. A horkolás oka, hogy az orrüregben vagy a melléküregekben gátoltság alakul ki, így a légzés nem tud megfelelően működni, légszomj alakul ki. Egyéb formai sajátosságok (pl. orrsövény ferdülés) is okozhat horkolást. A horkolás problémájával fül-orr-gégészet, illetve tüdő szakorvosokhoz fordulhatunk. Különböző vizsgálatokat kell elvégezni a diagnózis felállításához, illetve a megfelelő kezelés kiválasztásához.

Az orrbetegségek közé sorolható a nátha és az allergia is. Allergia során az orr nyálkahártyája valamilyen környezeti anyagra érzékeny, így ha azt az anyagot belélegezzük, akkor a nyálkahártya megduzzad, ami orrfolyáshoz, duguláshoz, tüsszögéshez vezet. Az allergiához kötőhártya-gyulladás is társulhat. A fül-orr-gégészeten először allergiatesztet végeznek rajtunk, majd miután kiderült, hogy mi is a kiváltó ok, annak megfelelően írhatnak fel gyógyszereket. A nátha is hasonló tünetekkel jelentkezik, azonban ez egy vírusbetegség, így csak tüneti kezelésről lehet szó.
A fül-orr-gégészet foglalkozik az arcüreggyulladás kezelésével is. E betegség kialakulásának legfőbb oka az orrüreg betegségének átterjedése. Az arcüregben először hurutos állapot jön létre, ami létrehozza a vizenyős arcüreggyulladást. Ha a pangó váladék felülfertőződik, akkor az arcüreggyulladás gennyes formája alakul ki. Tünetként fejfájással, arcfájdalommal és általános rossz közérzettel kell számolnunk. Kezelése többféle lehet: helyi meleg, antibiotikus, arcüreg átmosása.
A fül-orr-gégészethez fordulhatunk, ha orrpolipot szeretnénk kezeltetni, mely az orrnyálkahártya gyulladásos eredetű, jóindulatú, nyeles, vagy széles alapon ülő burjánzása az orrfőüregben és/vagy melléküregekben; az orrsövényferdüléssel és a kóros orvérzéssel is.

Swimseal fülcsepp vízokozta fülgyulladás ellen 7,5ml

-13% Swimseal fülcsepp víz okozta fülgyulladás ellen 7,5ml

Kapott már Ön, vagy gyermeke fülgyulladást uszodában, természetes vizekben? Szeretne úszni, de fél, hogy ismét begyullad a füle?

Ár: 3890 Ft
4490 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!